Skip to content Skip to navigation
Karl Abarth con le mele

Att skapa en legend

Legenden om Karl Abarth börjar med en tävling.

Innan han ens fyllt 11 år spände Karl ett läderbälte runt trähjulet på sin sparkcykel så att han kunde köra snabbare och besegra de äldre barnen i kvarteret.

Denna erfarenhet är en del av Karl Abarths DNA. Han kunde inte motstå frestelsen i racing och tävlande och fortsatte framåt, mot nya utmaningar och nya rekord.

Abarth Heritage
Legenden Scorpio.

Återupplev historien om Karl Abarth, ta del av hans utmaningar och se hur hans djärva idéer förändrade begrepp som motorjusteringar och prestanda.

Titta på "Tales of Scorpio"-videor
La storia di Abarth
Giovane Karl Abarth in sella a una moto con il pubblico alle spalle

Mannen som slog tåget

Med sin motorcykel med sidovagn utmanade Karl Abarth Orientexpressen och slog tåget på den 137 mil långa sträckan mellan Wien och Oostende.

Från de första tävlingarna till motorförädling

Efter en karriär som racing- och motorcykelförare grundade Karl Abarth 1949 företaget Abarth & C. tillsammans med kollegan Guido Scagliarini. Det första fordon som tillverkades var 204 A Roadster, med grund i FIAT 1100. Det vann omedelbart 1100 Sport Championship samt Formel 2. Vid sidan om började företaget att tillverka trimsatser som ökade prestandan, kraften och farten hos standardfordon.

På bara några år hade Abarth & C. skaffat sig 375 anställda och tillverkade ca 300 000 avgassystem per år.

 

Giovane Karl Abarth in piega con una moto durante una gara

En racingförare, en mästare.

När Karl Abarth blev inkallad som ersättare för en förare som blivit sjuk fick han bästa tid redan vid träningen. De andra förarna anklagade honom för att ha manipulerat fordonet och för att överbevisa dem bytte han fordon. Och vid den andra träningsrundan nådde han pole position igen. Med en ännu bättre tid.

Abarth-filosofin

Abarth-fordon måste vara lätthanterliga, högpresterande och kraftfulla. Men först och främst små och bitska, precis som Scorpio.

De når framgång i varje tävling och även Karl Abarth blev en flerfaldig rekordhållare.

Under 1950- och 1960-talet blir varumärket Abarth synonymt med sport, motorbearbetning och prestanda, och förändrade sportbilsvärlden.

Karl Abarth allaccia il casco prima del record di Monza

Mål: rekord

57 år gammal slår Karl Abarth ett accelerationsrekord bakom ratten på sin Klass G Fiat Abarth,  "1000 monoposto record". Dagen därpå uppnår han samma rekord i Klass E för ensitsare. Med hjälp av en äppeldiet tappade han 30 kg och kunde ta sig in i bilen.  

Abarth i dag

Märket Abarth har bevarat sin unika DNA, och står för prestanda, stor körglädje och en sportig framtoning.

Historien om Scorpio fortsätter. Genom nya utmaningar, genom att man skapar unika bilar och ger en fantastisk upplevelse till alla som har förmånen att få köra dem.